Вечните детски пакости

Независимо дали имате момченце, момиченце или и двете, вероятно вече сте забелязали, че в определена възраст децата правят изключително много пакости. Съвременните технологии и лесния достъп до тях им позволява да бъдат все по-креативни и изобретателни, тъй като бързо прихващат от клипчетата и детските предавания, които гледат онлайн. Сигурно често се чудите как детската глава може да роди толкова непредвидима беля.

В настоящия текст ще ви споделим за 10-те най-често срещани пакости сред децата. Надявахме се да ви дадем полезни съвети как да избегнете някои от тях, но за съжаление повечето методи не са особено работещи. В някои случаи дори суровите наказания или караниците подтикват децата да са още по-потайни и хитри в сътворяването на голяма беля и същевременно с нея избягването на сериозните последици. Първото нещо, което трябва да знаете, е, че най-големите пакости децата ви ще извършат в онези моменти, в които сте най-спокойни, че всичко е наред. Обикновено настъпва извънредно минорна обстановка и абсолютна тишина в детската стая. Това са моментите, в които детският мозък работи на пълни обороти и „твори“ дяволии, за които дори не подозирате. Липсата на звук от съседната стая е най-основната индикация, че там се случва някаква огромна пакост.

Не забравяйте, че всяко дете прави пакости и не бива да го наказвате твърде сурово. По-добрият вариант е да му обясните, че някои необмислени действия могат да бъдат опасни както за неговите здраве и безопасност, така и за това на околните.

В детска градина “Under1Roof” познаваме децата толкова добре, че знаем какво са намислили във всеки един момент. Благодарение на своите професионализъм и опит, нашите педагози знаят как да реагират в ситуация на пакост. Опитваме се, на първо място, да не ограничаваме свободомислието на децата, за да могат да развиват своите лични качества и креативност, но и добре знаем как да реагираме при ежедневните пакости. Затова ще споделим с Вас своите наблюдения. Ето и десетте най-популярни бели, за които трябва да сте на щрек. Ще се опитаме все пак да ви дадем някои възможни варианти за да ги избегнете или поне да ги приемете по-спокойно и с разбиране.

  1. Самопостригване

Едва ли има малчуган, който поне веднъж да не си е правил прическа сам. Резултатът обикновено е пагубен за косата, която в повечето случаи трябва да бъде изцяло отрязана. Понякога дори опитен фризьор не може да поправи последствията от опита на детето ви да си направи прическа. За да избегнете подобна пакост, опитайте се възможно най-рано да поговорите с детето си, че ножицата не е за игра. Също така, дръжте подобни остри предмети на скришно място. Ако имате момиченце, ще е по-лесно да му обясните, че косата му е ценна и не бива да се шегува с нея и че само професионалист може да я поддържа дълга и красива като на истинска принцеса.

2. Счупено стъкло с топка

Може би най-често срещана пакост при момчетата. Независимо дали е стъкло на прозорец, кола, витрина, любимата ви картина или ваза, нека приемем по-оптимистичното обяснение, че счупеното носи щастие. Колкото и да се ядосвате и да наказвате строго детето си, не можете да залепите счупеното. Затова приемете нещата от хубавата страна – ако никой не е пострадал, счупеният предмет е нещо, за което няма смисъл да хабите нерви и енергия. Дори и да изразходвате финансови средства, не забравяйте, че в крайна сметка здравето на децата ви е най-важно.

3. Счупен скъп предмет

Ако имате каквато и да била любима вещ и ако тя е от чупливите, бъдете подготвени, че рано или късно ще бъде съборена и разпиляна на парчета. В по-лошия вариант на този сценарий, освен любимият ви предмет, от удара ще се счупят и чисто новите плочки в кухнята. Ситуацията е аналогичната на предната точка. Все пак има малка разлика в счупен прозорец и счупена антична ваза за хиляди левове. Затова, наш съвет е да „скриете“ или укрепите максимално добре подобни скъпи и ценни вещи. Ако имате възможност изцяло избягвайте наличието на много скъпи предмети у дома, когато имате малки деца.

4. Рисунка по стените

Кошмарът на татковците – чисто новата перфектно боядисана стена се превръща в платно за рисуване на малчугана ви. Често „картините“ са шедьоври, създадени с толкова голямо количество материал (бои, пастели, флумастери), че е напълно  невъзможно следите да бъдат заличени. Т.е, положението се превръща в „спешна нужда от основен ремонт“. За да избегнете подобни занимания от категорията „ непоправими пакости“, опитайте се да насърчавате детето ви да рисува на лист хартия или ако страстта му към изкуството е толкова голяма, може да го снабдите със специален детски сет със стойка и платно и да го оставите да твори на воля.  Ако все пак мъникът е на невръстна възраст, не бързайте със специалните мазилки и новите тапети в дома си, защото със сигурност част от тях ще бъдат подложени на любознателността на малчуганът, който тепърва преоткрива себе си и света.

5. Да изядеш всички сладки вкъщи

Децата обожават лакомствата. От момента, в който преоткрият несравнимия вкус на шоколада, той става любимата им храна. Наличието на сладки неща в дома ви определено не е най-добрата идея, тъй като рано или късно те ще бъдат намерени и „опустошени“ от вашия малчуган. За да избегнете подобен сценарий, най-добре отложете максимално „запознанството“ на детето ви със сладките лакомства. Това ще помогне за неговото по-здраве и ще благоприятства за сформиране на предпочитания за храна, която е по-полезна за растежа и правилното развитие в ранна възраст. Разбира се, в никакъв случай не ви съветваме да лишите детето си от шоколадовите яйца с играчка и сладоледа. Както казахме, колкото по-късно разбере за тези вкусотии, толкова по-добре за него, но те си остават неразделна част от тяхното детство.

Още нещо важно – никога не използвайте сладките изкушения като награда. Това ще създаде в малчугана усещане за несигурност и страх от провал в дадена задача, което ще провокира стремежа му да похапва сладкиши скришно. Ако все пак детето ви иска разрешение да изаде една бисквитка или парче шоколад, репликата „Ще си развалиш обяда“ не е достатъчно аргументирана, затова по-добре се постарайте да му разрешавате сладките изкушения в някои случаи и да ги забранявате в други, за да постигнете известен баланс и да изградите ясни правила.

6. Закачки с по-малкото братче/сестриче

Ако имате две или повече деца, със сигурност се досещате за какво става дума. Малкото братче/сестриче е подложено на постоянен тормоз от баткото/каката, още преди да може да говори. Това е един страхотен повод вината за всяка пакост да бъде прехвърляна на по-малкото ви дете. Затова, съвет от нас – не взимайте за чиста монета какво казва по-големият ви малчуган, защото в повечето случаи той ще се опитва да се измъква от наказание „натопявайки“ по-малкото си братче/сестриче.

Много ни се иска да ви зарадваме с готово решение как да спрете разправиите между двете си или повече) деца, но за съжаление това е нормален етап от съжителството на малчуганите. На каквито и кавги, караници, вербални и физически спречквания да ставате свидетели, помнете, че един ден и това ще отмине. Но дотогава, очаквайте всевъзможни пакости от всяка страна.

7. Пакости с домашното на кака/батко

Най-любимата пакост на по-малкото ви дете си остава съсипването на домашното на каката/баткото. Ако сте стояли до късни вечери заедно с ученика си, за да създадете съвършения проект по география или да напишете съвършеното есе, не забравяйте, че целият ви труд може да бъде унищожен за няколко секунди. За да избегнете подобно лошо стечение на обстоятелствата, пазете максимално далеч от пакостливите ръчички на малчугана проекта/домашното на по-големия. За да не се създава излишно любопитство, не бъдете твърде строги и остри при забележките си към детето, когато посегне към чуждия труд. Опитайте се внимателно да му обясните, че това е нещо ценно, като например любимата му играчка. В противен случай, рискувате да звучите твърде настоятелно и със забраняващ тон, което предизвиква у децата още по-голямо желание за пакост.

8. Чинията с храна на земята (или върху главата)

Независимо дали детето ви е на няколко месеца или на няколко години, неговото недоволство по дадена причина може да прерасне в отмъщение към вас като обърне пълната чиния с храна на земята или върху главата си (или върху главата на брат си/сестра си). Това е може би най-непредвидимата пакост от всички останали и със сигурност трудно можете да я предотвратите. В тази връзка един съвет – не слагайте новия си персийски килим в близост до масата за хранене, за да не се наложи да чистите петна от крем-супа от него.

9. Скриване

Децата са много обидчиви и в някои случаи не можем да предположим каква ще е тяхната реакция в дадена ситуация. Ако сте твърде строги с тях, често сълзите не са единствения изход. Ще бъдете изключително изненадани, че горчивината от караницата ще ви мине много бързо, но в детето ви е възможно да бъде предизвикано ответно действие, за което няма да се сетите, а именно да се скрие. Това се дължи на чувството за срам и яростта, които се комбинират в едно, придобиват огромна сила и най-възможното нещо за малчугана изглежда бягството и скриването от всички. Този тип поведение може да бъде изключително притеснително, особено ако детето ви е по-голямо и избяга дори извън дома ви. В някои случаи е възможно да ви отнеме часове, докато го откриете при съседка или при баба му в другия край на града. За да избегнете подобно главоболие, следете внимателно поведението на детето си след караница или напрежение помежду ви. Колкото и да сте му ядосани, опитайте се да изгладите нещата, дори през сълзи. Не го гонете в стаята му, защото това е една от предпоставките за вземане на решение вместо в детската стая, малчуганът да се скрие някъде

10. Телефонът/компютърът на мама или тати

Технологиите са нещо, което без съмнение оставя сериозен отпечатък върху развитието на децата още от ранна възраст. Непрекъснатото наличие на телефони, таблети и всевъзможни електронни устройства, прави впечатление на малчуганите още докато са бебета. Ето защо именно тези предмети са средство за едни от най-големите пакости. Ако давате на детето си личния си телефон, за да играе игра или да гледа детско филмче, трябва да сте подготвени, че в някакъв момент ще пострадате от това. Позвъняване на шефа или изпращането на съобщения до всичките ви контакти са най-малките възможни последици от попадането на телефона ви в ръцете на мъника. Натрупаната сметка ще ви се стори нищожна, предвид безвъзвратно изчезнали контакти, снимки или работни файлове. За да избегнете подобна често непоправима, но и несъзнателна пакост, постарайте се да не бъдете твърде либерални към детето си. Дори да ви се иска да останете за поне половин час на спокойствие, „залъгването“ с личния ви смартфон не е решение. За повече идеи как да спечелите малко време за себе си, можете да прочетете нашите статии „Как да научим детето да обича четенето“ и „Как да забавляваме детето си вкъщи“.