Какво да оставим на децата си?

Да бъдеш родител е едно от най-големите предизвикателства в живота на човек. Според някои това е призвание, според други – всеки може да се научи на всичко. Доброто възпитание, маниерите, личностните качества, които искаме да изградим в своята рожба, винаги са обект на размисъл и дълбок анализ. Едно от най-важните неща, които трябва да знаем, е, че децата са огромна отговорност, с която трябва да свикнем и която изисква определени промени в самите нас. Цялото ни ежедневие се преобръща при появата на това малко същество и често се налага да променим из основи дългогодишните си навици и начина си на живот.

Притесненията и вътрешния страх от провал като родители често ни съпътстват през целия живот. Непрестанно ни преследват въпроси като „Дали това е най-добрият избор за детето ми?“, „Лош родител ли съм?“, „Къде сбърках?“. Обикновено най-правилното решение е в балансираните решения – да бъдем едновременно строги, но и близки с децата си, за да ги предразполагаме да ни споделят повече, да им даваме всичко, но и да ги ограничаваме, за да се научат да ценят дори малките неща, да ги учим и възпитаваме на най-доброто, което знаем и можем, да им демонстрираме поведение и действия, чрез които да взимат добрия пример, но едновременно с това да не ограничаваме свободата им сами да правят избор.

В настоящата статия ще ви подскажем за една оригинална идея какво да оставите на своя наследник (или наследници). Материалните блага ще улеснят старта в самостоятелния живот на децата ви, но няма да им дадат какъвто и да било житейски урок. Лесните и готови решения по-често са вредни, отколкото полезни. Затова искаме да ви дадем една оригинална идея какво „наследство“ да „завещаете“ на своите деца.

Със сигурност имате на какво да ги научите, какво да им кажете, да ги посъветвате и да ги насочите по правилния път. Можете да направите всичко това чрез съставянето на един кратък списък, който да оставите на децата си за онзи момент, в който вас няма да ви има и те ще имат най-голяма нужда от вашите съвети. Наблегнете на неща, в които наистина вярвате, избягвайте клишетата и баналните многословия, лишени от смисъл. Структурирайте съветите си така, че да предават вашите послания, мисли, чувства, опит и познания за живота възможно най-точно и недвусмислено. В случая целта не е да казвате на детето си да бъде добър човек или да помага на другите. Предайте му нещо наистина специално – ваш девиз, убеждение, дори стил на обличане. Кажете му какво е най-важното нещо в живота – семейството, приятелството, приключенията, професията, материалното състояние, чест или нещо друго. Провокирайте го да се замисли – какво да избере, когато е на кръстопът – да слуша сърцето или ума си и какви ще са последствията от всеки един негов избор; посъветвайте го как да подрежда приоритетите си и какво/кого винаги да поставя на първо място.

Ето няколко примера, от които да почерпите вдъхновение:

 • „Прави закуска в събота сутрин“
 • „Две неща трябва да са ти удобни – матракът и обувките“
 • „Ходи на театър веднъж в месеца“
 • „Никога не си лягай скаран с човека до теб“
 • „Прави разлика между приятели, добри познати, познати и колеги“
 • „Чети много“
 • „Пътувай много и на различни места“
 • „Пий само качествен алкохол и недей никога да смесваш различни видове спиртни напитки“
 • „Винаги се оглеждай, когато пресичаш“
 • „Винаги си признавай, ако не си прав/а“
 • „Не прави скандали на публични места“
 • „Не обиждай хората, които обичаш“
 • „Не се изненадвай, че в трудни моменти ще те подкрепят много по-малко хора, отколкото идват на рождения ти ден“
 • „Води си записки“
 • „Научи се да казваш „Извинявай“
 • „Бъди независим/а и никога не бъди длъжен/на на никого

Дайте му съвети как да управлява финансите си, как да спестява и за какво никога да не пести средства – например „Винаги си купувай онова нещо, което те кара да се усмихнеш, колкото и скъпо да струва“ (като скъп белгийски шоколад), „Не бъди стиснат/а. Пари се печелят, докато хубавите преживявания понякога са неповторими и си заслужават всяка стотинка“

 • На дъщеря ми: разкажете й за своите грешки, за да я мотивирате да не ги допуска: „Никога не повишавай тон на детето си“, „Бъди дама“, „Винаги комбинирай цвета на обувките с чантата си“, „Не се страхувай да плачеш, но го прави само пред най-близките ти“, „Не си лягай с грим“, „Усмихвай се“
 • На сина ми: „Уважавай жената до себе си и винаги намирай повод да й покажеш колко я обичаш“, „Купувай й цветя без повод“, „Карай кола, която ти харесва“, „Не разваляй уискито с лед“, „Бъди джентълмен – отваряй вратата на жени“, „Не спирай да спортуваш“

Това са на пръв поглед маловажни неща, но всъщност са натоварени с дълбок смисъл.

Не е задължително да напишете всичко за един ден. Актуализирайте своя „Списък с нещата от живота“, когато се сетите за нещо важно. Без съмнение всеки един от вас ще създаде уникален и неповторим справочник с правила, които ще помогнат на децата ви да се справят с трудните моменти и тежките решения, с които неминуемо ще се сблъскат. Споделете с тях опит, който да получат наготово и да доразвият по свой начин. Със сигурност ще се изненадате колко много искате да им кажете, за колко много никога не намирате време и колко много неща се страхувате да им споделите.

Най-хубавото е, че ще им оставите не само ценни съвети и опит, но и малка частица от себе си, която да се превърне в скъп за децата ви спомен.

Leave a comment