Вредните храни при децата и как да ги избегнем

Бързото хранене усилено се рекламира на деца, а храната се приготвя от хора, които са още почти деца. Това е индустрия, която едновременно храни и изхранва младите. Всеки от нас е опитвал фаст фуд и знаем, че храната е доста вкусна. Това е и една от причините хората да я купуват- тя е създадена, з да е вкусна. Освен това не е скъпа и е изгодна. Но отстъпките, офертите за две в едно и безплатните допълнителни напитки създават изкривена представа за реалната цена на фаст фуда. Стотици милиони ежедневно купуват фаст фуд, без да се замислят особено, без да знаят за леките и не толкова леки последици от покупките си. Те рядко се питат откъде идва тази храна и какво причинява на здравето им.  Просто грабват подноса си от щанда, намират си маса, сядат, развиват си хартията и започват да се хранят. Цялото преживяване е преходно и се забравя скоро. Не си дават сметка какво се крие под лъскавата весела повърхност на всяка фаст фуд покупка и какво ги дебне сред питките със сусам.

фаст-фут

Вкусът към мазнините, който се развива в детството, трудно се променя в зряла възраст. Затлъстяването в момента отстъпва първо място само на тютюнопушенето, като причина за смъртността в глобален мащаб. Свръхтеглото има доказана връзка със сърдечните заболявания, рака на дебелото черво, рака на стомаха, диабета, високото кръвно налягане, безплодието и инсултите. Младите хора, които страдат от затлъстяване, са изправени не само пред дългосрочни, но и пред преки заплахи за здравето си. Сериозно затлъстелите американчета на възраст между 6 и 10 години умират от сърдечни удари, причинени от теглото им.

Епидемията от затлъстяване, която започва в САЩ  в края на 70-те години, в момента се разпространява из целия свят, като бързото хранене е един от нейните вектори. Между 1984 и 1993 година брят на ресторантите за бързо хранене във Великобритания се е удвоил, както и процентът на затлъстяване сред децата. Затлъстяването сред децата е много по-малък проблем в Италия и Испания, където хората харчат относително малко за фаст фуд. Нарастващата популярност на бързото хранене е само една от множеството културни промени, донесени от глобализацията. Въпреки това, изглежда че където и да отидат веригите за бързо хранене, талиите на консуматорите им започват да растат. В Китай делът на тийнейджърите с наднормено тегло се е увеличило приблизително три пъти през последните десет години.  В Япония яденето на хамбургери и пържени картофи не е направило хората по-руси, но пък ги е направило по-дебели. Някога хората с наднормено тегло са били рядкост в Япония. Националната диета от ориз, риба, зеленчуци и соеви продукти се смята за една от най-здравословните в света. В унисон с глобалната тенденция към затлъстяване, българските малчугани бързо се нареждат сред западните и американските си връстници. Всеки 5-и ученик у нас е с наднормено тегло,  а България е на второ място в света, след САЩ, по затлъстяване и свръхтегло в тази възрастова група.

 фаст-фут-напълняване

Затлъстяването е много трудно лечимо. През хилядите години, белязани от оскъдица на храна, човешките същества са развили ефикасни механизми за запасяване с енергия под формата на тлъстина. Доскоро обществата рядко се радваха на свръхизобилие от евтина храна. В резултат на това телата ни са много по-добри в качването на тегло, отколкото в свалянето.  Здавните власти отдавна са направили заключението, че превенцията, а не лечението  предлага най-добрите надежди за спирането на световната епидемия от затлъстяване, в частност и при децата. Европейските потребителски групи искат пълна забрана на всички телевизионни реклами, насочени към децата. През 1991 г Швеция забранява всички телевизионни реклами за деца под 12 годишна възраст. Ограничения на рекламите по време на детските предавания са наложени в Гърция, Норвегия Дания, Австрия и Холандия. В много страни хранителните навици на американчетата се смятат за добър пример какво другите трябва да избягват. Американчетата в момента получават 1/4 от всички зеленчуци, които консумират, под формата на пържени картофи или чипс. Проучване на рекламите за деца в Европейския съюз открива, че 95% от рекламите за храна насърчават децата да ядат храни, богати на захар, сол и мазнина. Компанията, която е пускала най-много рeклами, насочени към деца, е Mc Donald’s.

изграждане-на-хранителни-навици

 България не е останала встрани от мисълта как децата да се хранят по-здравословно, но тук инициативите са предимно на ниво идеи и все още няма сериозни ограничения за маркетинга на вредни храни.

Наредби за храни за малки деца и такива на зърнена основа определят какво могат да съдържат бурканчетата и кутийките, предлагани за децата. Косвено това трябва да ограничава продуктите, които се продават като храни за деца – в зърнените, към които се добавя мляко или сок, както и в бисквитите мазнините не трябва да бъдат повече от 3,3 гр на всеки 100 килокалории. 

Съвети за изграждане на правилни хранителни навици при децата:

1. Пълноценна сутрешна закуска.

 Закуската:

Всяка закуска е по-добра от липсата на закуска. Пълноценна или не, храната приета на закуска има много по-големи шансове да бъде разградена от метаболитната ни машинка, отколкото обилната вечеря. Сутрешното хранене трябва да съдържа сложни въглехидрати, които да освобождават бавно своята енергия през идните часове, фибри за да се чувстваме по-дълго сити и достатъчно количество протеин.

Закуската е задължителен елемент от здравословния режим на човека. Тя дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден. Сутрешното хранене отключва метаболитните процеси, забавени по време на съня, улеснявайки преработката на поетите по-късно през деня калории. Закуската помага за стабилизиране нивата на кръвната захар, които регулират апетита и енергията, затова хората, които хапват сутрин, по-рядко прегладняват и прекаляват с поглъщаната храна. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло по-често се лишават от закуска в сравнение със слабите.

Препоръчително е закуската да доставя около 25 % от общата калорийна стойност на храната за деня, а за здравословен (физиологичен) се счита три-, четири- и петкратен режим на приемане на храната през деня, което съответства на биологичен часовник на стомашно-чревния ни тракт.

  Ето някои лесни варианти за здравословна закуска:

  • ако детето обича зърнени закуски: сварена овесена каша с около 120 гр нискомаслено прясно или кисело мляко и шепа любими плодчета;
  • ако обичат яйца: омлет от белтъци (2 белтъка и 1 цяло яйце) със смес от различни зеленчуци
  • ако много обичат хляб: парче препечен пълнозърнест хляб с маслинова паста или парче сирене;

В дългосрочен план силната и пълноценна закуска ще ни помогне много с оптимизирането на теглото и най-важното на процента мазнини в тялото.

От друга страна, така детето ще е по-тонизирано, съсредоточено и енергично за задачите, които му поставя делникът или забавленията, планирани през почивните дни. И не бива да се оправдаваме с липса на време – няма да отнеме повече от сутрешното кафе, а какво по-важно от това, детото да е здраво и да изглежда добре?

 2. Гладен в междучасията?

  “.. И без да похапваш преди обяд или преди вечеря!”

 Междинните закуски, всъщност, са полезни за децата. Децата имат нужда от „зареждане” с енергия повече от три пъти на ден, особено ако са наистина активни. Ходенето пеша до училище, игрите по физическо, носенето на раницата  – всичко това изисква енергия. Освен това, децата имат по-малки стомаси и затова трябва да се хранят по-често от възрастните.

Чудесен избор са плодовете, ядките, плодово кисело мляко, нарязани зеленчуци, обикновени бисквити, сирене и кашкавал, пълнозърнесто хлебче. Приготвяйте им заедно с тях самите нещо вкъщи нещо, което обичат да хапват, но се постарайте да избягвате храни с много захар или мазни изкушения, които няма да ги заситят за дълго.

Друг подходящ момент за „презареждане” е следобедната закуска, но не с чипс, бонбони, сладкиши… 

забранени-храни-децазабранени-храна


Един портокал ще  осигури бърза енергия и витамин C за по-късно, което е много добре, ако следва часът по физическо например. Опаковката чипс, за сравнение, съдържа много мазнини! Ако остава още много време до основното хранене, пълнозърнестите храни (питка, домашно кексче) ще им помогнат да се чувстват сити по-дълго,  за разлика от сладолед, вафла или поничка с крем.

Разбира се, че не можем да им налагаме категорични забрани, но е редно да се опитваме да ги накараме да избират по-хранителни варианти за редовните си закуски. Ако се чувстват само леко гладни – един плод е съвсем достатъчен.

 щастливо бебе

3.Какви са вариантите за обяд?

Когато започнат да си купуват обяд в училище, може би е първият път когато децата започват да взимат сами решения какво ще ядат. За щастие, училищните обяди са се подобрили много в последните години и като вкус и като хранителна стойност, на много места се предлагат по-здравословни варианти, като сандвичи с пилешко месо и салати.Но някои все още надхвърлят препоръчителните количества мазнини. А децата често избират нездравословните варианти и дори предпочитат пакетираните закуски като чипс и вафли. Друг проблем идва от факта, че децата често си избират едно и също нещо ден след ден.

Използвайте възможността да приготвяте обяд на децата у дома, за да ги подтикнете към по-здравословни храни. Особено за по-малките деца, поговорете с тях и им обяснете как хранителният обяд ще им даде повече енергия за завършат задачите си в училище и да се радват на заниманията си след това.

Ето няколко идеи:

Разгледайте предложенията на училищната лавка и стола заедно. Разпитайте детето си какво си купува най-често и какво му харесва най-много. Предложете му да опита неща, които са по-здравословни, но проявете разбиране и разрешете да си купува любимите храни от време на време, дори и това да означава обяд от хот-дог и пържени картофки.

Поинтересувайте се за храни като чипс, газирани напитки, сладолед – кога и къде са достъпни те за детето ви в и около училище.

Поощрявайте децата си да си носят пакетиран обяд от къщи, поне от време на време. Това може да ви даде шанс отново да имате думата и да помогнете на детето си да се храни добре и за обяд.

Поощрявайте децата си да избират в училищния стол храни, които съдържат плодове, зеленчуци, нетлъсти меса и пълнозърнест хляб вместо бял. Учете ги да избягват пържени храни когато е възможно и да пият обезмаслено мляко или вода вместо напитки с добавена захар.

Ако им помагате да си правят обяд у дома за училище, направете списък с неща, които децата ви биха искали да ядат. В допълнение на обичайните заподозрени – сирене, шунка, кашкавал, лютеница, сладко и т.н., започнете да правите и сандвичи с печено пиле на грил и салата. Пробвайте нарязани зеленчуци като добавка. А защо не и каквото е останало от вечеря предишната вечер?

4.Вечерята:

Вечерята е най-сигурният момент, в който можете да избегнете вредните храни, тъй като докато са малки, децата обикновено вечерят вкъщи и хапват това, което вие сте им приготвили, без възможност да го сменят, изхвърлят или да си набавят още нещо неразрешено към менюто.

Старайте се да правите леки вечери, избягвайте пърженото, пицата, панировките и захаросаните десерти.

Нека вечертята бъде около 20ч, като последната храна, която поема детето е не по-късно от 20:30, за да може коремчето му да има достатъчно време да обработи погълнатата храна.