Categories
Учебни занимания Игри

Какви са ползите от уроците по музика в детската градина?

Чудили ли сте се защо е нужно децата да имат занимания по музика, и то още от..

Чудили ли сте се защо е нужно децата да имат занимания по музика, и то още от ранна възраст, при положение, че почти никой родител не би искал детето му да стане професионален музикант един ден? Истината е, че ползите от музиката за децата в ранна възраст дават повече предимства и развиват повече качества, отколкото подозирате. Според френския професор и изследовател на ефектите на музиката върху мозъка Еманюел Биган чувството на еуфория, предизвикано от слушането на музика, пеенето или свиренето, се заражда в същите дялове на главния мозък, които отговарят за най-първичните и непреодолими инстинкти. Заради това музиката толкова лесно възпитава у децата основополагащи качества като социални умения, емоционална интелигентност, дисциплина и още много други. Нека разгледаме някои от ползите и как музиката въздейства на подрастващите:

1.Развива ума, интелекта и двигателната координация на детето и подпомага намаляването на хроничната болка.

развиване-на-ума-на-детето

Уроците по музика подпомагат развитието на познанията за ритъм и темпо у детето. Това от своя страна подобрява значително когнитивните му умения. Чрез когнитивните умения пък се повишават възможностите на малчуганите за изучаване на други тежки дисциплини като математика и чужди езици. Слухът също бива развиван, както и способността на детето да различава тоновете.

Различните музикални инструменти водят до различни ползи. Например при избор да запишете сина или дъщеря си на уроци по пиано гарантирате подобряване на двигателната му координация. По този начин то се учи да координира дясната и лявата си ръка в синхрон. От друга страна изследване на Университета в Централна Юта показва, че хармонията от звуци, които китарата издава, способстват за намаляване на физическата болка. Така че ако детето страда от хронична болка може да го запишете на уроци по китара.

2.Учи децата на дисциплина и търпение

дисциплина-търпение

Всички знаем, че дисциплината и търпението може да са голямата слабост на децата. Те лесно се демотивират, отегчават и губят интерес. Музиката може да пребори този навик. Чрез нея децата виждат, че търпението и положителните усилия се отплащат навреме, тъй като те усещат ясно напредъка си при всеки един урок. Освен това музиката изисква голяма дисциплина, за да има резултат. Това мотивира децата да бъдат последователни и постоянни.

3. Развива социалните умения

развива-социалните-умения

Когато децата имат час по музика, те често правят групови упражнения – свирене, пеене, тактуване. Това подобрява социалните им умения до изненадващо голяма степен. Уроците по музика насърчават работата в екип и сътрудничеството. Например когато децата пеят в хор те трябва да следят тоновете на другите, за да може всички да са в синхрон. Същото важи и за свиренето в група – отново трябва да се изслушват и да се следят едно друго.  При музиката развиването на социалните умения има много по-голям успех, отколкото при която и да е друга дисциплина, като чужд език или математика. Това се дължи на факта, че както вече споменахме – по време на уроците по музика чувствата, които се зараждат у децата, са в същите дялове на главния мозък, които отговарят за най-първичните и непреодолими инстинкти, където се намира и нуждата от социални контакти. Докато при възлагане на групова задача по математика, например, социалните им умения и нуждата от такива, няма да бъдат толкова засегнати, защото тогава ще бъде ангажиран друг дял от мозъка на децата – съзнателният.

4. Музиката бори стреса у децата

музиката-бори-стреса

Повечето родители биха си казали „Но какъв стрес, те са деца“. Национално проучване на водещ американски сайт разкрива пред аудиторията си, че родителите в действителност не забелязват признаците на стрес у децата си. В същото време при 72% от анкетираните деца се разпознават признаци на стрес, които възрастните сме свикнали да определяме като „лошо поведение“. Това се дължи на все още крехката им и чиста психика, която е подвластна на всякакви външни фактори. Изключително трудно е едно дете да остане неангажирано емоционално с лек скандал вкъщи или драматично в неговите очи събитие, разиграло се навън от дома. Музиката бори стреса както при възрастните, така и при децата. Когато свирят на инструмент или пеят подрастващите заменят насъбраната негативна енергия с положителна. Още повече, че фините звуци карат децата да бъдат спокойни, като им дават красота и синхрон. А деликатният мозък на едно дете има нужда от точно това, защото в неговите очи светът изглежда достатъчно заплашителен.

5. Музиката подобрява емпатията и емоционалната интелигентност

музиката-бори-емпатията

Научно доказано е, че музиката притежава способността да пресъздава в многообразни нюанси сложните човешки чувства, мисли и преживявания,  което й позволява с голяма сила да въздейства преди всичко върху емоционалната, а оттам и върху интелектуалната и волевата сфера на личността. А учените доказват и по експериментален път, че музиката може да събуди чувства като радост, тъга, любов и копнеж. А когато детето започне да се запознава с емоциите и чувствата си от рано това дава гаранция за отлична емоционална интелигентност в бъдеще. Тя от своя страна подпомага един по-спокоен и уравновесен живот на детето.

6. Музиката дава здраве

Човекът е хармонична система. Всеки орган, всяка клетка в организма работи в свой собствен ритъм и е чувствителна към определени честоти. Специалистите от научно-изследователския център на Джо Вейдър откриват, че преобладаващият ритъм в съвременната музика, може да доведе до повишаване на нивата на хормоните адреналин в кръвта. Адреналинът е хормонът, който подготвя човешкия организъм за борба, повишавайки кръвното налягане и притока на кислород към мускулите и органите. По този начин имунната система на детето се стимулира.

Не е случайно и че именно музиката е изкуството, което човечеството избира да покаже на потенциални чуждоземни цивилизации с космическата мисия „Вояджър 2“, на която както всички знаем лети и нашата българска музика в изпълнение на Валя Балканска.

Несъмнено музиката е олицетворение на човешкия гений и нейното изучаване ще докосне всяко дете до хармонията, от която имаме нужда, за да живеем един истински пълноценен живот. Именно затова детска градина LAPINU предлага уроци по музика и пиано, където децата ще могат да опознаят себе си, своите способности и заобикалящия ги свят без излишен стрес.