Categories
Хранене Семейство Здраве

Алергиите в ранна детска възраст

Според последни проучвания 4,5 % от децата имат хранителна алергия, 10,7 % са с алергия на кожата

Според последни проучвания 4,5 % от децата имат хранителна алергия, 10,7 % са с алергия на кожата, а 16,5 % имат сенна хрема или респираторна алергия.

Какво е алергия?

Преди да започнем да нищим причини и симптоми на алергиите при децата трябва да знаем какво точно е алергията и кога се появява. Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда (антигени), след предшестващ контакт с тях. При алергиите антигените се наричат алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система.

Кои деца страдат най-често от алергични реакции?

АЛЕРГИИТЕ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Според медицинските наблюдения и статистики от последните години хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат по-често от алергични заболявания. Важно е да се знае, че алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Така че ако вие имате алергии трябва да сте нащрек за вашето дете.

Установено е, че при децата с алергична нагласа имунната система е много активна, а както знаем тя е създадена да атакува вируси и болестотворни бактерии, навлезли в организма. Но заради стремежа на съвременното общество, децата да се отглеждат в максимално стерилна среда, патогенните бактерии почти липсват. Тогава имунната система напълно погрешно започва да реагира срещу всяко едно непознато вещество, считайки го за опасно чуждо тяло. На това се дължи и бума на алергиите при децата в последното десетилетие. Поради тази причина и децата от ниските социални слоеве и в селските райони рядко страдат от алергия. Тяхната имунна система се развива в естествени условия и се среща с необходимото количество микроорганизми, за да функционира и реагира правилно. В тази среда се използват и много по-малко химикали в бита.

Друг интересен факт е, че според изследване на специалисти от университета на Утрехт децата, които приемат антибиотици през първите две години от живота, са изложени на повишен риск от алергии на по-късен етап. Учените допускат, че установената зависимост се дължи на способността на антибиотиците директно да променят имунната система. Предизвиканите от тях смущения във функциите на чревните микроорганизми също водят до отслабване на имунните реакции.

Кои са най-често срещаните алергени при децата?

АЛЕРГИИТЕ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ - АЛЕРГЕНИ

Според проучвания на доктори и фармацевти около 10 на 100 от децата развиват алергии към едно или повече от следните алергени:

 1. Химикали и препарати за почистване на дома. Именно високата хигиена в дома на детето, както и почистващите препарати могат да бъдат причина за алергични реакции като обриви, кашлица или кихавици. Затова подбирайте максимално добре препаратите. Същото важи и за препаратите за пране. Те често предизвикват обриви по нежната кожа на детето.
 2. Алергия към полеми – най-често срещаната алергия и при деца и възрасти. Активна е основно през пролетта.
 3. Алергия към домашен прах – изразява се в непрекъснато кихане и течене на носа.
 4. Алергия към глутен – предизвиква киселини, обриви и дискомфорт. Избягвайте бялото брашно.
 5. Млечни продукти – в топ 5 от хранителните алергени. Предизвиква обриви.
 6. Ядки – предизвиква подуване и задух. Ако детето ви има алергия към някои видове ядки трябва да бъдете изключително внимателни.
 7. Алергия към риба и рибни продукти – отново предизвиква подуване и задух.
 8. Алергия към натриев глутамат – предизвиква главоболие, гадене, стягане в гърдите.
 9. Алергия към яйца – изразява се в обриви.
 10. Алергии към лекарства и хранителни добавки – ако за първи път ще използвате някое лекарство трябва много внимателно да наблюдавате детето за алергични реакции.

Изследвания и диагностика

АЛЕРГИИТЕ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ - ДИАГНОСТИКА

Много важен момент от процеса на лечение е диагностицирането. Преди да се започне с активно лечение, това автоимунно нарушение трябва първо да бъде доказано. Но дoĸaзвaнeтo нa aлepгия пpи дeцaтa e тpyднa зaдaчa. B paннa дeтcĸa възpacт eднa aлepгия e cĸpитo cъcтoяниe и чecтo пъти ce бъpĸa c нacтинĸи и пpocтyдни зaбoлявaния. Според специалисти пpи дeцaтa opгaнизмът нe e нaпълнo „yзpял“ и чecтo пъти дaвa oтĸлoнeния oт нopмитe, ĸoитo ca вaлидни зa възpacтнитe. Зaтoвa cъмнeниятa зa aлepгия в paннa дeтcĸa възpacт cи ocтaвaт пo-cĸopo xипoтeтични, дoĸaтo нe дoйдe вpeмeтo нaпълнo дa бъдaт диaгнocтициpaни – cлeд oĸoлo 5-тaтa, 6-тaтa гoдинa.

Все пак педиатърът трябва да назначи следните изследвания:

 • Кръвен тест – цeли дa ycтaнoви нaличиeтo нa cпeцифични aнтитeлa oт гpyпa ІgЕ. Имeннo тeзи тeлa и зaвишeнoтo им ĸoличecтвo ca индиĸaтopът, чe имa aлepгичeн пpoцec в дeтcĸия opгaнизъм. Moгaт дa бъдaт oтĸpити в лигaвицитe в тялoтo, пo ĸoжaтa, ĸaĸтo и в бeлитe дpoбoвe.
 • Πpoби нa ĸoжнo-aлepгичнa ocнoвa – тoвa ca пpoбитe, чpeз ĸoитo нaй-чecтo ce ycтaнoвявa aлepгия пpи дeтeтo и дoĸaзвaнeтo нa aлepгия пpи дeцaтa e нaлицe.
 • Πoвъpxнocтнo внeceн aлepгeн – тaĸa пoзнaтoтo ни дpacĸaнe c иглa пo пoвъpxнocттa нa ĸoжaтa нa пpeд мишницaтa oт вътpeшнaтa й cтpaнa. Πocтaвят ce paзлични aлepгeни, за ĸoитo има съмнение, чe зacягaт дeтeтo. Taĸa c eдин тecт мoгaт дa ce проверят няĸoлĸo cъмнитeлни aлepгeнa, cпopeд oплaĸвaниятa нa дeтeтo.

Има и други тънкости, които родителите могат и сами да забележат. Важно е да се следи поведението на детето след като е приело алергени. Например обривите от алергии се различават от обикновения дерматит по вида на пъпките – когато те са от алергична реакция имат съвсем малки бели връхчета. Ако тези връхчета ги няма, значи обривът не е алергичен. Но е важно да запомните, че организмът на всяко едно дете е различен и не може да бъде строго категоризиран.

Какви са начините за превенции?

АЛЕРГИИ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ - ПРЕВЕНЦИЯ

Превенцията срещу алергии при децата трябва да започне още от раждането. Най-новите изследвания показват, че избягването на алергени по време на бременност не е ефективен метод за превенция и не намалява риска от развитие на алергии у децата. Трябва обаче да запомните, че подходът при деца, предразположени към алергии и такива, които не са, е различен. Ето кои са основните точки за превенции, след като бебето се роди и порасне:

 1. Храненето на новороденото с нищо друго, освен майчино мляко през първите шест месеца от живота му, е може би най-ефикасния начин да го предпазите от алергии. Докато кърмите е важно сериозно да се замисляте какво приема тялото ви. Избягвайте фъстъци или други ядки, ако в семейството си имате история на развитие на алергии. Ако детето ви е предразположено към алергии и не може да го кърмите, потърсете хипоалергенни адаптирани млека (думите “изключително хидролизирано” трябва да са написани на етикета).
 1. Захранвайте го постепенно и по схемата, дадена ви от педиатъра, с алергени тип глутен, млечни продукти и яйца. Ако следвате съветите на Американската академия по педиатрия (ААП), не би трябвало да му позволявате да пие краве мляко до 1 година. ААП също така препоръчва да отложите яйцата, докато детето навърши 2, и да го държите далеч от фъстъци, бадеми, орехи и риба до 3-годишна възраст.
 1. Друг начин да предпазите детето си е да внимавате какъв въздух диша. Важно е да го държите далеч от цигарен дим. Цигареният дим във въздуха дразни дробовете на детето и го прави податливо на дихателни проблеми, от астма до синдром на внезапната детска смърт. Дори един пушач в къщата ви е твърде много.
 1. Ако детето ви е предразположено към алергии, също така би трябвало сериозно да подходите към домашния прах. Прахът, който лети наоколо из дома ви, е основна жизнена среда на едни микроскопични, но причиняващи неприятности буболечки, наречени акари. Според публикация от 2001 г. в списание „Детски алергии и имунология“, бебетата, които вдишват много акари от домашен прах, са особено предразположени да развият атопичен дерматит през първите 3 години от живота си. В същото време, ако нямате история на алергии в семейството си, изтребването на праховите акари може да донесе повече вреда, отколкото полза. В друго изследване от 2004 г., публикувано в „Журнал по алергии и клинична имунология“, учените взимат проби прах от стаи на над 400 малки деца и след това преглеждат децата на възраст между 6 и 7 години. Сред децата с фамилна история на алергии, животът в стая с акари увеличава риска от астма в бъдеще. Но при децата, които не идват от предразположени към алергии семейства, се оказва, че праховите акари всъщност предпазват от астма. С други думи, праховите акари всъщност подобряват имунната система на деца, които не са родени с податливост към алергии.
 1. Хигиенната хипотеза също играе роля, ако възнамерявате да си вземете куче или котка. Някои изследвания предполагат, че домашните животни всъщност предпазват от алергии в детска възраст. Например, едно голямо проучване открива, че деца, които са израснали с кучета, е по-малко вероятно да развият сенна хрема като възрастни. Но ако детето ви е податливо на алергии, приемането на куче или котка в къщата все пак е рисковано
 1. Ако детето ви не е предразположено към алергични реакции трябва да се опитате да го срещате повече с естествената среда на природата – гостуването на село, ходенето на излети в планината и повече контакти с животни. Така имунитетът му ще изгради „верен“ отговор на обстановката и потенциалните дразнители.
 1. На последно място, но може би първо по важност, трябва да споменем, че по данни на Световната здравна организация астмата и невродермита са психосоматични заболявания. Това значи, че се появяват когато детето расте в неспокойна, конфликтна и напрегната семейна среда. Така че спокойствието е първото нещо, което родителите могат да осигурят на децата си като превенция срещу алергиите.