Как да изградим финансова дисциплина у децата?

Безспорно всеки родител иска най-доброто за своето дете, в това число то да има най-новия смартфон или обувките да са маркови. Желанието да се угодина всеки каприз на малките малчугани, обаче,  може да се превърне в истински кошмар за всеки родител.  А и доколко това е полезно за самите деца?

Скъпи родители, ако не искате децата ви да се превърнат в разглезени и бездейни хора, с усещането свят им е длъжен, още от рано трябва да се погрижите за тяхната  финансова дисциплина. Всичко това, разбира се, е изцяло във вашите ръце. Ето и няколко съвета за това как да го постигнете:

1. Научете детето да спестява

Спестяването безспорно е един от инструментите за изграждане на стабилна финансова дисциплина. Това умение може да бъде развито и от рано, а изборът на подход трябва да бъде съобразен с възрастта. За децата между 4-7 години е най-подходящо да бъдат насърчавани да си събират парички, като крайната цел е да си купят някоя играчка или лакомство. Същото е валидно и за по-големите деца, като желанията стават разбираемо “по-големи”. Много е важно, търпеливо да обяснявате на вашето дете какъв е смисълът на всичко това и колко време и средства би му било необходимо да си купи така желаната от него играчка, смартфон или дрешка. Можете да окуражите детето като предложите да удвоите спестената сума.

2. Научете детето да управлява джобните си пари

Едно умение, което е доста полезно. Обикновено около 1 клас децата започват да имат нужда от джобни пари. Ако детето се научи да управлява джобните си, един ден ще съумее и добре да борави с личните си финанси. Ето защо специалистите в тази област съветват, че системата „джобни пари” е желателно да се въведе още към 6-годишна възраст. Често на преден план излиза въпросът колко трябва да бъде сумата и как да ги даваме – всеки ден или на седмична база. Изберете един среден вариант на сума (нито прекалено ниска, нито прекалена висока) и се придържайте към нея. Може да увеличавате сумата с увеличаване на възрастта на вашето дете. Ако се спрете на решението да давате на детето си джобни пари за срок от една седмица, ще развиете способностие му за пресметливост и рационалност. Парите, които има, трябва да са му достатъчни да закупи закуска/обяд от училище, както и да има резрвни, ако му се наложи да плати например транспорт или  му се прииска много някое лакомство.

Не позволявайте на детето от малко да борави с голяма сума пари, защото рискувате да ги обезцените в предтавите му. Ако винаги има възможност да си купи каквото поиска, няма да се научи на контрол над средствата. Освен това, винаги си остава рискът някой да го обере, което чисто психологически си е тдуно да преодоляване и може да травмира детето.

Съветваме ви да избягвате паричните награди за подредена стая или оправено легло. Ако искате да поощрите детето с финанси, направете го с по-нестандартни задачи и ги остойностете.

финансова-дисциплина-у-децата

3. Научете детето да харчи разумно

Да се харчи разумно е също толкова важно колкото и да се пести.  За да се научи детето да харчи разумно е необходимо то да знае стойността на стоките. Може да развиете това умение като съпоставите цената на един продукт спрямо друг.  Друг способ е да го водите всеки път с вас когато пазарувате (за предпочитене е от различни места) и да сравнявате цените на стоките в различните магазини. Съпоставайте и различни неща, които детето иска, за да може само да пресметне, ако не купи едно по-скъпо, колко други по-евтини ще може да си осигури със същите средства.

4. Развийте трудовите навици на детето

“Труд неотблагодарен и мързел ненаказан няма.” – гласи една хубава българска поговорка. Няма вариант, в който да печелиш честно пари, без да си положил необходимия труд. Точно това трябва да бъде вашето послание към наследниците ви. Изграждането на трудови навици, както вече споменахме, е добре да започе още в ранна възраст и първото, което можете да направите е да създадете списък със задачи, за които децата ви ще получат необходимото възнаграждение след като ги изпълнят.  Насърчавайте децата си да бъдат инициативни, да обичат да се трудят и да търсят възможности за печелени на пари единствено и само с труда си.

5. Не подценявайте личния пример

Не на последно място е личният пример, който вие давате. Не забравяйте, че той е най-важен за вашето дете във всяко едно отношение. Няма как да очаквате детето да цени стойността на парите, защото днес не ви се ходи до по-евтиния магазин и сте предпочели да напазарувате от скъпия такъв, защото е точно до входа ви. Няма как детето да се научи да спестява, ако вие всеки ден се прибирате от работа с нова скъпа придобивка или аксесоар. Също така, то няма как да умее да управлява спестяванията или джобните си, ако вие не умеете да правите това и не му давате подходящия пример.