Categories
Игри

Как да забавляваме детето вкъщи

Започва сезонът на настинките и хладното време и все по-често ще ни се налага да сме

Започва сезонът на настинките и хладното време и все по-често ще ни се налага да сме “затворници” с децата вкъщи.

Ето няколко, които са бързи и лесни за изпълнение, но гарантирано ще разнообразят деня ви:

1. Правете домашни сапунени балони

Няма деца, които да не харесват малките шарени мехручета. Напълнете съд с вода и малко течен сапун. Потопете вътре предмет с “ухо”, през което да издухват балончетата. Може да извиете малка телчица или ако искате да постигнете ефекта Гигантски балон, завържете конец между горните и долните краища на две успоредни пръчки. Колкото по-големи са пръчките и разстоянието между тях, толкова по-големи ще са и балоните.

Хитрина е да добавите малко сода, бял царевичен сироп или най-добре лъжица течен глицерин, така балоните издържат много повече преди да се спукат. Когато са здрави, можете дори да научите детето да прави различни номера

  • Да направи “балон в балон”- например със сламка, тъй като тя може да премине през стената на мехурчето и да направи друго/други по-мали вътре в него
  • Да задържи мехурче върху дланта си
  • Да спука максимално много мехурчета, докато ги гони из въздуха
  • Да опита да слепи две мехурчета и други

2.Бижута от паста

Трябват ви само няколко различни вида/цвята макарони или паста, лепило и конци или корда.

Макарончетата могат да се залепват едно за друго, за да се получат интересни форми за висулка за колие или път да се нанизват в определена поредност, за да се получат интересни гривни или гердани.

Винаги може да надградите уменията, като включите цветни боички в играта, така “бижутата” ще станат още по-шарени и свежи. Може да добавите и перца, мъниста, пайети и други, ако имате под ръка.

3. Сгответе нещо заедно

Готвенето винаги е забавно за децата, независимо дали са момченца или момиченца. Опитайте с лесни и забавни за приготвяне курабийки или соленки. Ще трябва първо да за месите тесто. Накарайте ги сами да забъркат нужните съставки, оставете ти да се напрашат, да се олепят със смеската и да я мачкат колкото искат – споменът ще остане за дълго. После направете различни формички заедно, украсете ги и ги подредете в тава. След като сте готови, задължително хапнете заедно и почерпете някой друг, на който детето да се похвали, че “ съвсем само” е направило сладкишите/соленките.

4. Оригами

В интернет можете да намерите безброй схеми за правене на оригами. Нужна ви е само хартия, (ножичка) и въображение. Научете детето да прави лодка, цвете или шапка. Сгъването на хартията развива мозъка, тъй като детото трябва да прецени какво ще се получи при всяка прегъвка и да се старае да я прави точно.

Добра идея е да направите “зоопарк” с оригами животинки или пък украса за детската стая.

5. Търсене на съкровище

Децата обожават приключенския дух и издирването на съкровища, особено тогава, когато реално откриват нещо. Ако детето може да чете, разпръснете из цялата къща малки бележки, които да водят всяка към следващата. На всяка трета “следа”, прикрепяйте и по една монетка (по възможност чуждестранна), така детето ще си създаде усещането, че е близо до съкровището, което се е разпиляло, а накрая ще може и да прибере монетите в своята касичка.

Към всяка насока за следваща следа може да има гатанка или различно задание, което трябва да се изпълни, за да се стигне до следващото.