Categories
Учебни занимания

Съвети за първите дни в детската градина

Едва ли има родител, който да не е притеснен от “раздялата” със своя малчуган

Едва ли има родител, който да не е притеснен от “раздялата” със своя малчуган при първите му дни в ясла или градина. Всеки минава през това, а ние сме тук, за да ви уверим, че няма нищо страшно и да ви помогнем да направите този специален период възможно най-приятно изживяване.

 

Как да се подготвим

Преди да постъпи в учебното заведение, всяко дете трябва да е наясно къде отива, какво ще прави там и у него да е предварително изградена представа колко вълнуващи неща го очакват, за да го чака с нетърпение, а не да се плаши от предстоящата среща. Масово родителите не усещат как пренасят собствената си нервност от предстоящото събитие върху децата. А те са като гъбки – с каквото ги напоиш – това ще попият. Те нямат представа какво да очакват и ако виждат нервен татко или разчувствана притеснена мама, е съвсем нормално тяхното състояние бързо да стане същото.

Важно е да  започнете да разказвате на детето няколко месеца по-рано какво предстои. Минете заедно покрай градината, позволете му да надникне в двора и да види как там играят и се забавляват другите деца. Да види, че е шарено, весело, пълно с приятели и най-важното, че не е страшно, независимо от това, че там няма родители.

Подгответе го какво да очаква. Разкажете му какво се прави в един цял ден в градината стъпка по стъпка.  Разкажете му какво правите вие на работа също стъпка по стъпка и му предайте внушението, че всеки има своите задължения през деня, независимо дали е малък или голям, а сутрин и вечер, както и уикенда цялото семейство е заедно.  Нека задава колкото иска въпроси и отговаряйте максимално интригуващо и обяснително. Не го оставяйте с впечатлението, обаче, че има вариант да не ходи, за да не почне бързо да ви манипулира как го боли коремчето, крачето, главичката. Разбира се, винаги следете за здравословното му състояние внимателно, но малките хитреци много бързо схващат, че мама остава вкъщи или отиват на гости при баба, например, ако кажат, че има нещо, което не им е наред и съответно получават “вратичка” да пропуснат ходенето в градината.

Внимавайте само да не прекалите със суперлативите колко невероятно е всичко, за да не се почувства излъгано от вас, когато неминуеемо се случи друго дете да му дръпне играчката, да го удари, нагруби, изцапа и още десетки ситуации, част от нормалното ежедневие в градинската среда.

Използвайте момента да му обясните и за правилата в градината, които всички спазват – миенето на ръчкички, строяването в редички за ходене в толерна, смяната на дрешки, подреждането на играчки и други. Можете да започнете да репетирате тези дейности някоолко седмици преди заведния ден.

Организация

 Създайте предварително ритуали, които ще следвате. В колко ще се събуждате, как ще се приготвяте сутрин, какви дрехи ще  обличате (в някои заведения преобличат децата, в други си имат униформи), по кой път ще минете, измислете си игра-състезания или песничка, която да пеете на път. Винаги оставяйте 5 минутки в повече за гушкане, за приказки, за кратка игра с някоя любима играчка.

Решете дали ще закусвате всички заедно вкъщи, само детето набързо или пък това ще се случва в детската градина и следвайте този график.

Вие обикновено ще бързате за работа и това ще внася допънително напрежение в сутрешното излизане, особено ако се случи да се пооспите, постарайте се да не го предавате на детето, защото то не е виновно, че вас могат да ви глобят например – то става когато го събудите, облича каквото му дадете и няма усещане за време, в което трябва да се поберат тези ритуали.

Организацията е важна, за да създаде навици, които в последствие ще направят от малкото човече, което сега живее в безвремие, организирано и уважаващо времето същество.

Оставянето на детето в яслата/градината

Най-трудният момент и за вас и за детето в първите седмици.

Повечето деца плачат, защото подсъзнателно новата среда им изглежда несигурна и незащитена или защото смятат, че родителят ги оставя там завинаги. Най-важно е предварително да сте обяснили на детето, че вие не си отивате и не го оставяте там само. Малките, както вече казахме, нямат усещане за време и за тях вашата едночасова липса може да изглежда като бездната на цяла вечност. Обяснете му, че отивате на работа и ЩЕ СЕ ВЪРНЕТЕ съвсем скоро, повтаряйте му, че ВИНАГИ ще се връщате да го  вземете, колкото и банално да ви се струва на този етап това. Обяснете му, че там има много приятели, които питат за него и го чакат, за да се веселят заедно и че техните мами и татковци също работят и само след няколко часа ще се върнат за тях.

Добра идея е в първите дни да оставяте детето за по-кратко в градината и да не го карате да остава там за следобеден сън, за да може поетапно да свикне с обстановката. Определете момент, в който ще го вземете, например “ веднага след като си изядеш обяда” и бъдете точни, защото неговият единствен ориентир са събитията, които му се случват там.

Не правете дълги сополиви обяснителни раздели, бъдете кратки “на вратата”, задължително усмиhнати кгоато виждате госпожата, която приема детето. В никакъв случайте не позволявайте емоциите ви да вземат превес, дори и да сте разчувствани и да ви е сантиментално. Помнете, че отива там да му е хубаво и весело, да учи и да се забавлява. Обикновено 5 до 10 минути след като затворите вратат аслед себе си детето вече се е впуснало в занимания и няма помен от сърцераздирателния рев, на който сте били свидетели само до преди минути. Ако дори само веднъж в първите дни не устоите и се пречупите заради жалния вид на детето, то вече ще знае какво ви действа и ще го използва всеки път, за да ви задържи.

  

Любими вещи

Дайте на детето любимата му играчка – кукла, камионче, плюшено мече. Те ще напомят за дома и като ги носи със себе си ще има усещането, че част от вас, от “вкъщи” е с него. Това ще му даде спокойствие, особено при лягането за следобеден сън.

Можете да му занесете и любимо шише за пиене, биберон или друго, с което е свикнало да заспива.

С времето, то само ще спре да иска да ги носи или ще ги забравя тук там, което  за вас ще е ясен  знак, че вече му е спокойно в новата среда.

Кой кой е

Отделете време да обясните каква е ролята на учителите – че те помагат на децата да се научат да рисуват красиво, да се обличат самички, да научат буквичките, да им измислят весели игри и много други такива примери, които да накарат детето да възприеме каква е ролята на възрастните там.

Обяснете какво прави директорката, лелките, портиерът и всички други, които работят там. Давайте пример с държанието си към възпитателите, защото децата много повече копират нашето поведение, отколкото следват казаното от нас.

 На тръгване от градината

Винаги питайте детето как е минал денят му. Дори да не може да ви обясни ясно или  да ви разказва същото като последните 5 пъти – изслушвайте го внимателно. Научете имената на 2-3 други деца и питайте за тях, интересувайте се кой най-добре е нарисувал нещо, кой първи си е изял обяда, простички неща, които да покажат, че неговото преживяване е интересно  за вас.

Създайте си някакъв ритуал на връщане, който да чака с нетрпение – да похапва бисквити от близкото магазинче, да събира камъчета, с които вкъщи да пълните бурканче- по едно за всеки ден в градината, да минавате през близката градинка за 10 минути на люлките, да играете на нещо забавно.