Как да научим децата си на грижовност?

Без съмнение грижовността у човека се възпитава в ранното му развитие.  Според Мария Монтесори, италианска лекарка и световноизвестна педагожка, когато се говори за „ранно развитие“, се има предвид интензивното развитие на способностите на детето на възраст от 0 до 3–4 години.

Учените установили, че клетките в главния мозък се обособяват на 70% към 3-годишна възраст, а към шестата-седмата година, тяхното развитие достига 90%. Това означава, че способностите, които има един зрял човек, до голяма степен се определят именно в тази крехка възраст. Големият извод обаче, е че неволно пропускаме безкрайно много възможности да възпитаме важни качества и основополагащи добродетели у децата ни. Сред тях, основна ценност е именно грижата за друго същество или т.нар. „емпатия“.

Какво трябва да знаем преди да започнем да учим децата на грижовност?

Как да научим децата си на грижовност - развитие в ранна възраст

Ако имате момиче, то вие сте късметлии в това отношение, тъй като момичетата се раждат с вроден инстинкт за грижа, който в повечето случаи просто трябва да се разбуди. По-трудно е при момчетата, където обикновено трябва да се създаде. Но това не значи, че е невъзможно. Значи само, че трябва да се отдели повече време и усилия.

Изпитани методи, за създаване на такъв тип добродетел, са вземането на домашен любимец или поверяването на грижата за конкретно растение у дома. Изборът е въпрос на предпочитание от страна на родителите. Разбира се, домашният любимец носи много повече ангажименти със себе си и би дал по-бързи и трайни резултати, но пък би изисквал и грижа от страна на родителите. Грижата за цвете или растение е по-малка, но освен емпатия, възпитава и самостоятелност, тъй като няма нужда от намеса на родителите.

Как да възпитаме грижовност с помощта на растение?

Как да научим децата си на грижовност - растение

Ето и няколко съвета, ако сте избрали да възпитате у детето си грижовност чрез растение:

 1. Отидете в разсадник заедно с детето си и вземете растение специално за тази цел. Преди това трябва да сте обяснили, че детето ще трябва да се грижи лично за него.
 2. Оставете малчугана сам да избере растението, независимо дали вие го смятате за подходящо или не.
 3. Оставете продавач-консултанта да обясни на детето, а не на вас, как трябва да гледа растението.
 4. Когато се приберете, оставете детето само да избере мястото на растението (продавач-консултантът трябва да е обяснил подробно дали има нужда от повече слънце или напротив). Нека детето да съобрази всичко това, като вие може да му подскажете, ако се затрудни, но не и да изберете вместо него.
 5. Следете поведението на детето и дали е приело грижата за растението. Ако има нужда от малко побутване, направете го, но не изземайте функциите му. Както гласи една китайска поговорка „Камъните, които вдигаме от пътя на децата си, за да не се спъват, са скалите, които ще ни затрупат след време“. Нека това твърдение ви води по пътя на възпитанието.
 6. Дори цветето да не оцелее това не значи, че не сте успели. Напротив. Детето ще запомни, че ако не се грижиш за нещо, то няма да оживее. Така че не го считайте за провал. Все пак децата на възраст между 3 и 4 години се ръководят от емоциите, които изпитват, като водещите, радост и гняв, носят и различни преживявания, които оставят трайна следа за цял живот. Увехналото растение, поверено лично на тях, ще бъде ценен урок.

Как да възпитаме грижовност с помощта на домашен любимец?

Как да научим децата си на грижовност - котка

Ако сте от хората, които са готови да вземат домашен любимец в дома си и да поверят грижите за него на детето – поздравления! Вие сте смели родители. Сега следва и решението какъв домашен любимец да бъде – котка, куче, рибка, хамстер, морско свинче, декоративно зайче и още много други. Всъщност конкретният избор не е толкова важен, защото разковничето е в живото същество.

Следвайте същите съвети, като за растението, но направете грижата за домашния любимец споделена. Давайте пример на детето си, като се държите грижовно и мило с животното, за да възпитате уважение към живите същества. В същото време внимавайте да не изземате функциите на детето в грижата за любимеца. Ако любимецът е бозайник, покажете на детето как се разхожда, как се дресира, как се къпе или мие и как се почиства след него. След като приучите тези навици, оставете детето да ги върши само или редувайте грижите си.

Предимствата на домашния любимец

Как да научим децата си на грижовност - куче

Ако се колебаете между избора на растение или животно, трябва да кажем, че животното носи си себе си много повече ползи.

Ето някои от тях:

 1. Домашният любимец повишава самоувереността на детето, защото то се чувства гордо, че успява да полага нужните грижи и това се вижда.
 2. Детето има намалена склонност към алергии и астма, ако израсне с космат домашен любимец.
 3. Ако изберете куче, детето ще има средно два пъти повече движение на ден.
 4. Домашните любимци са склонни да създават чувство на спокойствие у децата и да се борят със стреса.
 5. Домашните любимци подобряват умението за четене, тъй като децата са по-склонни да се упражняват пред своя питомец.
 6. Чрез домашните любимци децата ще научат повече за последствията от липсата на грижа.

А ако сте взели решението да имате куче или котка, то ще постигнете по-голям резултат, ако осиновите от някой приют, а не купувате. По този начин ще възпитате още една добродетел у детето си, а именно, че приятелите не се купуват, както и че е хубаво да се правят добри дела.